تزریق بوتاکس یک روش درمانی میباشد که میتوان از تزریق بوتاكس برای كاهش بعضی از موارد درد زانو استفاده كرد.
بوتاکس چیست
داروی بوتاکس در ایران با عناوین دیسپورت (Dysport) یا زئومین (Xeomin) نیز شناخته می شود. بوتاکس دارویی است به شکل تزریقی که موارد استفاده زیادی در رشته های مختلف پزشکی از جمله زیبای و طب فیزیکی دارد. عملکرد آن روی محل اتصال عصب به عضله است و باعث کاهش اسپاسم عضله می گردد.
اثرات امیدوار کننده توکسین بوتولونیوم (معروف به بوتاکس) در بهبود علائم مبتلایان به آرتروز زانو است. بوتاکس بیشتر جهت موارد زیبایی و کاهش چین و چروک پوست، کاهش تعریق و کم کردن اسپاستیسیته در برخی از بیماریهای سیستم اعصاب به کار میرود. اخیرا استفاده از این سم درکاهش درد کمر، سردرد، میگرن و برخی از دردهای اسکلتی عضلانی از جمله آرنج تنیس بازان، التهاب پاشنه پا و شانه یخ زده و… رو به افزایش گذاشته است. مکانیسم اثر بوتاکس در مبتلایان به آرتروز با نحوه اثر آن در موارد زیبایی و اثر بر پیوستگاه عصبی عضلانی متفاوت است و عملکرد آن بیشتر از طریق اثرات ضد دردی و ضد التهابی است.
تزریق بوتاس و کاهش درد زانو
تزریقات داخل مفصلی زانو یکی از روشهای رایج کنترل درد و بهبود عملکرد در مبتلایان به آرتروز به شمار میرود. این درمانها معمولا به عنوان خط اول درمان محسوب نمیشوند، اما در بیمارانی که علائم و شکایتشان با روشهای فیزیکی، تمرین درمانی و داروهای ضد درد و التهاب خوراکی و موضعی بهبود نیافته، میتوانند مفید و موثر باشند. از شایعترین انواع تزریقات داخل مفصلی میتوان به تزریق استروئید (کورتون)، پرولوتراپی با سرمهای قندی (دکستروز)، پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت)، پلاسمای غنی از فاکتور رشد (PRGF) و هیالورونیک اسید (آمپولهای ژلهای معروف به تاج خروس) و اوزون درمانی اشاره کرد.
تزریق مفصلی بوتاکس در درمان آرتروز
تحقیقات صورت گرفته در این مورد نشانگر اثرات امیدوار کننده توکسین بوتولونیوم (تزریق مفصلی بوتاکس) در بهبود علائم و کاهش درد مبتلایان به آرتروز زانو است.
بوتاکس بیشتر جهت موارد زیبایی و کاهش چین و چروک پوست، کاهش تعریق و کم کردن اسپام عضلانی در برخی از بیماریهای سیستم اعصاب به کار میرود. اخیرا استفاده از این سم درکاهش درد کمر، سردرد، میگرن و برخی از دردهای اسکلتی عضلانی از جمله آرنج تنیس بازان، التهاب پاشنه پا و شانه یخ زده و… رو به افزایش گذاشته است. مکانیسم اثر بوتاکس در مبتلایان به آرتروز با نحوه اثر آن در موارد زیبایی و اثر بر پیوستگاه عصبی عضلانی متفاوت است و عملکرد آن بیشتر از طریق اثرات ضد دردی و ضد التهابی است.
کاربرد بوتاکس در درمان آرتروز زانو
تحقیات زیادی در این باره صورت گرفته است که نتایج انها قابل توجه میباشد، تزریق ۲۵۰ واحد بوتاکس باعث کاهش درد و سفتی مفصلی و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به آرتروز میشود. اثرات درمانی این روش درمانی از یک هفته تا شیش ماه ادامه دار میباشد. این روش درمانی خطراتی برای بیماران ندارد و عارضه ای ایجاد نمیکند .
با توجه به این که تا امروز هیچ روش درمانی داعمی و خوراکی برای درمان آرتروز زانو وجود ندارد. تزریقات داخل مفصلی برای کاهش درد و کاهش التهاب به صورت دوره ای میباشد. همواره اصلاح الگوی زندگی از جمله کاهش وزن، ورزش درمانی و به کارگیری مناسب روشهای طب فیزیکی و توانبخشی بهترین روش درمانی برای این بیماری میباشد .
تزریق داخل مفصلی روش رایج کنترل درد آرتروز
تزریقات داخل مفصلی زانو یکی از روشهای رایج کنترل درد و بهبود عملکرد در مبتلایان به آرتروز به شمار می رود. این روش درمانی معمولا در کنار روش های درمانی دیگر صورت میگیرد و در بیمارانی که بیماریشان با روشهای فیزیکی، تمرین درمانی و داروهای ضد درد و التهاب که به صورت خوراکی مصرف میکنند و موضعی بهبود نیافته، مفید و موثر باشند.
روش درمانی تزریق بوتاکس
علاوه بر موارد زیبایی که از تزریق بوتاکس استفاده میشود در حیته های درمانی از جمله در طب فیزیکی و توانبخشی، در درمان اسپاسم ها و دردهای مزمن سیستم عصبی، عضلانی، اسکلتی و … کاربردهای ویژه ای دارد.
در طب فیزیکی از بوتاکس در درمان اسپاسم و پیشگیری از انقباضات عضلانی استفاده می شود. اسپاسم های عضلانی بر اثر کشیدگی عضلات و افزایش فشار که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد به وجود می اید. کاهش قدرت نورون های حرکتی که باعث ضعف عضلات میشود و گاهی باعث فلجی موقت دست ها و پاها میشود.
عدم درمان در چنین مواردی می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند انقباضات و کوتاهی عضلات و تاندون ها و تغییر فرم استخوان ها شود.این اسپاسم ها در صورت شدت گرفتن زندگی بیمار را مختل میکند. بنابراین هدف اصلی از درمان اسپاسم، حفظ قوای عضلانی و فراهم کردن توانایی انجام کارها برای بیمار و بهبود عملکرد و کیفیت زندگی بیمار می باشد. تزریق بوتاکس در این موارد بسیار موثر میباشد و توسط پزشکان متخصص طب فیزیکی انجام میشود
تزریق بوتاکس و درمان بیماری ها
تزریق بوتاکس در بیماری های مغز و اعصاب مانند سکته مغزی، ضربه مغزی که بیماران دچار اسپاسم شدیدی در اندام ها هستند در درمان این اسپاسم ها در عضلات اسپاستیک موثر میباشد.
تزریق بوتاکس در بیماران فلنج مغزی در عضلات گرفتار به همراه فیزیوتراپی و کاردرمانی، درمان های اصلی میتواند حرکت بیمار را تسهیل بخشد.
تزریق بوتاکس یکی از روش های درمانی طب فیزیکی برای درمان سردردهای میگرنی میباشد که با درمان های داروئی کنترل نمی شوند.
در بیماری هایی چون کمر درد، شانه یخ زده و التهاب پاشنه اسپاسم عضلانی وجود دارد که باعث سفتی و گرفتگی عضله میشود متخصص طب فیزیکی با تزریق بوتاکس به عضله تحت فشار، اسپاسم را برطرف و درد را درمان می کند.
اثرات امیدوار کننده توکسین بوتولونیوم (تزریق بوتاکس) در بهبود علائم مبتلایان به آرتروز زانوقابل توجه است. عملکرد بوتاکس در درمان آرتروز زانو بیشتر به صورت اثرات ضد دردی و ضد التهابی است و سبب کاهش درد و سفتی مفصل و بهبود عملکرد بیماران می شود.
کاربردهای تزریق بوتاکس در طب فیزیکی و توانبخشی
- کاهش درد بیماران دچار عارضه میگرنی
- توانبخشی بیماران مغز و اعصاب
- بهبود دردهای عضلانی اسکلتی مقاوم به درمان
- کاهش التهاب و درمان آرتروز زانو
- درمان اسپاسم اندام فوقانی و تحتانی
- درمان و کاهش درد اسپاسم عضلات دست
- درمان دیستونی گردنی ، چرخش به اطراف و عقب گردن
- بهبود دردهای گردن ناشی از سفتی عضلات گردنپ
- درمان اسپاسم های عضلانی عصبی
- درمان اسپاسم پلک ها
- درمان و کاهش تعریق غیرطبیعی برخی از نواحی بدن
علاوه بر تزریق مفصلی بوتاکس روش های درمانی دیگری شامل موارد زیر برای درمان آرتروز زانو پیشنهاد میشود