گاهی اوقات افراد با مشکلاتی مانند گرفتگی و درد شدید در ناحیه کتف و گردن میشوند که به بیماری هایی چون دیسک گردن مرتبط نمیشود بلکه ممکن است فرد دچار سندروم درد میوفاسیال شده که ممکن است با دیسک گردن اشتباه گرفته شود. سندرم درد میوفاسیال یک بیماری مزمن مرتبط با درد میباشد. در این بیماری فشار بر روی نقاط حساس در عضلات، سبب بروز درد از نوع ارجاعی در نقاطی از بدن میشود. سندرم درد میوفاسیال از بیماری های بسیار شایع در دنیاست با این وجود این بیماری در بین پزشکان و بیماران کمتر شناخته شده است.
علت اصلی بیماری سندرم درد میوفاسیال هنوز ناشناخته میباشد، با این وجود زندگی با استرس و افسردگی، الگوی خواب نامناسب و اسیب های قبلی بیمار از دلایل شایع بروز این بیماری میباشد. که ممکن است در تحریک و تشدید سندرم درد میوفاسیال نقش داشته باشند.
معمولا این بیماری بر اثر استفاده بیش از حد و تکراری از عضلات به وجود می اید یا بر اثر فشارهای فیزیولوژیکی رخ میدهد. نقاط ماشه ای معمولا در نتیجه فعالیتهای تکراری همچون بلند کردن اجسام سنگین یا کار پشت کامپیوتر در تمام طول روز ایجاد میشوند. نمی توان تنها به یک عامل در ایجاد نقاط ماشه ای میوفاسیال اشاره نمود. عوامل تاثیر گذار در این عارضه در زیر لیست شده است
تشخیص سندرم درد میوفاسیال فقط با گرفتن شرح حال و معاینه دقیق است و نیازی به گرفتن عکس رادیوگرافی، ام آر آی، نوار عصب و عضله و … نمی باشد، مگر اینکه همزمان به سایر بیماری های شانه و یا گردن همراه باشد که برای تشخیص آنها باید از این کارهای تشخیصی استفاده شود.
پزشکان در طول معاینه بالینی سندرم درد میوفاسیال را بر اساس نواحی شکایتی بیمار درد عضلانی و حساسیت به لمس مرتبط با آن تشخیص میدهند.در واقع تشخیص این سندرم مستلزم درک دقیق نقاط ماشهای و تریگر پوینت بدن است. نقاط ماشهای میتواند از طریق درد ناشی از فشار یک نقطه از بدن بیمار تشخیص داده شود.
درمان سندرم درد میوفاسیال معمولاً شامل سه روش درمانی، دارو درمانی، تزریق به نقاط ماشهای و فیزپوتراپی میباشد. استفاده از این روش های درمانی بنا بر تشخیص پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی متفاوت میباشد . بیمار ممکن است برای پیدا کردن بهترین روش درمانی، چندین روش را امتحان کند.
مسکن ها و داروهای ضد التهاب، ضد افسردگی، شل کننده های عضلانی و… در درمان این سندروم موثر میباشندکه بنا بر نظر پزشک تجویز می شوند، از دارو ها در کنار درمان اصلی استفاده میشود و نمیتوان به عنوان درمان اصلی از ان بهره برد. دارو های مناسب این سندروم در زیر نام برده شده اند
روشهای فیزیوتراپی برای کاهش درد ناشی از این بیماری عبارتنداز:
فیزیوتراپی همیش به عنوان درمان های موثر و اصلی برای اصلاح حرکات و درمان بیماری ها پیشنهاد شده است. فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی در درمان این سندروم دارد. فیزیوتراپی از طریق کشش ملایم و ورزش باعث بهبود دامنه حرکتی و هماهنگی حرکات می شود و با برطرف کردن نقاط ماشه ای می توان تقویت عضلات را شروع نمود. درمان های فیزیوتراپی می تواند شامل موارد زیر باشد که به برس انواع انها پرداخته ایم
ورزش برای سندرم درد میوفاسیال یکی از روشهای بسیار موثر است. در ورزش درمانی، فیزیوتراپیست یک سری تمرینات کششی را برای عضلات کوتاه شده شما طراحی می کند. اگر علت درد ماهیچه ها ضعف عضلانی باشد، در تمرین درمانی، فیزیوتراپیست به طراحی حرکاتی برای تقویت عضلات ضعیف شده متمرکز می شود.
فیزیوتراپیست برای آزاد کردن میوفاسیال عضلات درگیر ممکن است از منوال تراپی یا درمان دستی استفاده کند. هدف منوآل تراپی در درمان سندروم میوفاسیال گردن، تحریک عضلات درگیر، از بین بردن تنش عضلانی و تسکین درد ماهیچه ای است.
در این روش درمانی از جریان الکتریکی بهره میگیرند. الکتروتراپی می تواند علل ایجاد کننده سندروم درد میوفاسیال را برطرف کند. این روش به کاهش درد ماهیچه ای، رفع خستگی های مزمن و درمان اضطراب و افسردگی کمک می کند.
اولتراسوند تراپی: از امواج فراصوت برای افزایش گردش خون و حرارت استفاده می شود تا فرایند التیام در عضلات دچار سندروم درد میوفاسیال تسهیل شود. حرارت ایجاد شده توسط اولتراسوند، جریان خون و اکسیژن رسانی به محل درد را بهبود می دهد. همچنین گرما به کشش عضلات و کاهش درد در نقاط ماشه ای کمک می کند..
انواع مختلف ماساژ درمانی وجود دارد که نقاط ماشه ای در سندرم درد میوفاسیال را غیر فعال می کنند. ماساژ درمانی جریان خون را در نواحی مختلف افزایش می دهد و ماهیچه ها را گرم می کند. با استفاده از این روش، سفتی و درد عضلات کاهش می یابد.در این روش، آزادسازی میوفاسیال با استفاده از فشار بر نقاط ماشه ای انجام می شود و به کاهش درد کمک می کند.
در فیزیوتراپی از لیزر درمانی برای درمان سندروم میوفاسیال گردن استفاده می شود. لیزردرمانی با ایجاد حرارت عضلات درگیر و نقاط ماشه ای را تحریک می کند و با آزادسازی میوفسیال به کاهش درد کمک می کند. درمان با این روش کمی زمانبرتر از روشهای دیگر فیزیوتراپی است.
این روش درمانی غیر تهاجمی است و به کمک امواج کم انرژی انجام می شود. در شاک ویو تراپی عضلات درگیر تحریک می شوند تا جریان خون در آنها بیشتر شود. اگر دلیل سندروم میوفاسیال گردن مربوط به ایسکمی و کمبود خونرسانی باشد، این روش می تواند به درمان فرد کمک کند. شاک ویو تراپی می تواند گرفتگی شدید و درد پشت ناشی از سندروم درد میوفاسیال را درمان کند.
تزریق استروئید به نقاط ماشهای میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. در برخی افراد از سوزن کاری خشک بهره میگیرند که فقط با فرو کردن سوزن کار خاتمه میابد. در این شیوه یک سوزن را به چند قسمت در داخل یا اطراف نقطه ماشهای وارد میکنند.طب سوزنی نیز ممکن است برای برخی افراد مفید واقع شود.
معمولا در درمان سندروم میوفاسیال از جراحی اسفاده نمیشود. ولی اگر علت درد به خاطر بیماری شانه مثل پارگی عضله روتاتور کاف یا اختلالات گردن مثل دیسک گردن باشد، در چنین مواردی به جراحی نیاز است.و بنا بر نظر پزشک متخصص جراحی صورت میگیرد.