روماتیسم مفصلی
رماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی و مرتبط با دستگاه ایمنی میباشد. در بیماریهای خودایمنی، سیستم ایمنی به بافتهای خود حمله میکند. بیماری روماتیسم مفصلی موجب التهاب، درد و تورم مفاصل بدن میشود.
التهاب باعث میشود که مفاصل دردناک، داغ و متورم شوند و حرکت آن محدود شود. خشکی مفاصل در هنگام صبح نیز رایج است. روماتیسم مفصلی یک بیماری مزمن میباشد که نباید رها شود و در دراز مدت التهاب ناشی از رماتیسم مفصلی میتواند به مفاصل آسیب برساند و موجب تخریب مفصل شود.
علت بروز این بیماریها به درستی مشخص نیست. به نظر میرسد که در بعضی افراد، احتمال ابتلاء به چندین بیماری مختلف از جمله چند بیماری خودایمنی به طور همزمان زیاد است. در بیمارانی که از روماتیسم مفصلی زانو رنج میبرند، آنتی بادیها بر علیه غشای پوشاننده سطح مفصل که سینوویوم نام دارد، ساخته میشود.
علائم روماتیسم مفصلی
علائم روماتیسم مفصلی در در اویل بیماری مشخص نباشد و مشابه با علائم بسیاری از بیماریهای دیگر باشد. همچنین نوع و شدت علائم این بیماری در بیماران مختلف ممکن است متفاوت باشد. در هر صورت علایم زیر را میتوان نام برد..
- التهاب مفاصل
- درد مفاصل
- تورم مفاصل
- حساسیت به لمس و فشار
- خشکی مفاصل که در ابتدای روز و پس از مدتی بی حرکتی بیش تر احساس می شود.
- ضعف و خستگی مزمن
- آسیب بافت های اطراف مفصل
- محدودیت حرکتی مفاصل
- شل شدن و ضعف رباط ها و تاندون ها
- ندول های روماتیسمی
- کاهش اشتها
- درد مبهم عضلات
- لنگیدن حین راه رفتن
- تغییر شکل مفاصل
- کم خونی
- درگیری عروق خونی و عصبی
- تنگی نفس به دلیل درگیری ریه و بافت های آن
- تب
- آسیب های چشمی
علت روماتیسم مفصلی و درمان آن
علت روماتیسم مفصلی حمله کردن سیستم ایمنی به لایه داخلی غشاء مفصل یا غشاء سینوویال است. نقش معمول سیستم ایمنی بدن حفاظت از ما در برابر عفونتها میباشد.
با وجود این، زمانی که فرد دچار بیماری خود ایمنی میشود، سیستم ایمنی به جای حمله به عوامل خارجی مثل عفونت، به بافتهای سالم بدن حمله میکند و در نتیجه باعث ایجاد التهاب و آسیب به مفاصل میشود.
تورم، زمانی رخ میدهد که مفصل در واکنش به التهاب، مقدار زیادی مایع سنوویال تولید میکند. گاهی اوقات سایر بخشهای بدن مثل ریه و چشم تحت تأثیر قرارمیگیرند. التهاب حاصله، غشاء سینوویال را ضخیم میکند و در نهایت غضروف و استخوان درون مفصل را از بین میبرد.
روش های درمانی روماتیسم مفصلی
اوزون درمانی در روماتیسم مفصلی
اوزون تراپی یک روش درمانی با میزان تهاجم بسیار کم برای بیماری هایی چون روماتیسم مفصلی است که که ماده ای مخلوط از گاز اکسیژن و ازن بهره میگیرد.
اوزون درمانی گردش خون را بهبود میبخشد. این کار از طریق افزایش خاصیت سیال جریان خون بهعنوان یک مایع انجام میشود. این تأثیر موجب میشود تا میزان بیشتری از اکسیژن حامل هموگلوبین به مویرگ هابرسد و درنهایت سلولها میزان بیشتری از اکسیژن موردنیاز خود را دریافت میکنند. بسیاری از بیماران مبتلابه بیماری التهابی مزمن مانند روماتیسم مفاصل دچار اختلال در گردش خون هستند.
کاردرمانی در درمان روماتیسم مفصلی
کار درمانی می توانند در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، درد و التهاب را کاهش داده و ساختار و عملکرد مفاصل را حفظ کنند.
سرما و گرما می تواند درد و گرفتگی را کاهش دهد.
فراصوت ها در کاهش التهاب بسیار تاثیر گذار میباشند
تمریناتی جهت افزایش دامنه حرکتی
استراحت دادن و بستن مفاصل به منظور کاهش درد و بهبود در عملکرد آن ها
اسپلینت ها و وسایل طبی برای حف کردن شکل بدن
تکنیک های آرامش بخشی
پی آرپی زانو
این روش از خون خود فرد استفاده میکند و سلولهای خونی را از پلاسما که یک بخش مایع خون است، جدا میکند. این روش، شمار پلاکتها را افزایش میدهد و این پلاکتها را دوباره به پلاسمای خون بازمیگرداند. این پلاسما اکنون حاوی غلظت بیشتری از پلاکت است و پزشک میتواند آن را به ناحیهای که به وسیله بیماری یا آسیب، تخریب شده، تزریق کند. این روش ممکن است برای افرادی که سایر درمانها برای فتق دیسکشان موفقیتآمیز نبوده، مناسب باشد.
عمل جراحی روماتیسم مفصلی
هنگامی که آسیب استخوان ناشی از روماتیسم، به وضعیت حاد رسیده است و یا درد بیمار با دارو قابل کنترل نیست، عمل جراحی، گزینهای برای بازگرداندن عملکرد به مفصل آسیب دیده است.
دارو درمانی روماتیسم مفصلی
دارو های بسیار زیادی برای کاهش درد، تورم و التهاب مفاصل و خوشبختانه جلوگیری و یا کاهش میزان پیشرفت بیماری وجود دارند. نوع دارو هایی که پزشک شما تجویز خواهد کرد، به شدت آرتروز شما و همچنین نوع پاسخ بدن شما به این دارو ها بستگی دارد.
کورتیکو استروئید ها (در انواع خوراکی و تزریقی)
دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی
لینک پر بازدید
2 دیدگاه
[…] از بین بردن دردی است که در زانو براثر ساییدگی و آرتروز، روماتیسم و یا تخریب سطح مفصلی ایجاد شده […]
[…] روماتیسم مفصلی […]