در این مطلب از کلینیک اذرگان به برسی بیماری آرتریت روماتوئید نوجوانان، علل و نشانه های بروز این بیماری، روش های درمانی شامل فیزیوتراپی، انواع تزریق و دارو های مناسب درمانی در این بیماری میپردازیم
آرتریت روماتوئید نوجوانان
آرتریت روماتوئید نوجوانان یک نوع آرتریت است که در نوجوانان و کودکان با میانگین سنی 6 سال رایج میباشد . و از عوارض آن میتوان به بروز التهاب در مفاصل، گرفتگی مفاصل و احساس درداشاره نمود. درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان شامل مواردی چون کاهش تورم، حفظ حرکات کامل مفصل آسیب دیده و کاهش سطح درد است. از آنجایی که این عارضه با عوارض متعددی از قبیل آسیب دیدگی بافت نرم، سفتی و گرفتگی مفاصل یا مشکلات مفصل همراه است برنامه درمان این بیماری باید شامل تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز عوارض آن باشد.
علل آرتریت روماتوئید در نوجوانان
آرتریت روماتوئید نوجوانان یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم مفاصل حمله میکند و باعث بروز تورم، درد، سفتی و گرفتگی و التهاب آنها میشود. برخی از کودکان به لحاظ ژنتیکی در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند و برخی عوامل محیطی از قبیل باکتری و ویروس میتواند باعث تحریک بیماری شود.
آرتریت روماتوئید جوانان چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص آرتریت روماتوئید بر اساس وجود و تداوم آرتریت ،در مراحل بعدی از تشخیص بیماری های دیگر با بررسی دقیق شرح حال و معاینات فیزیکی وبررسیهای آزمایشگاهی انجام میشود .
آرتریت روماتوئید به آرتریتی گفته میشود که در آن علایم بیماری قبل از سن ۱۶ سالگی شروع شده و به مدت ۶ هفته طول کشیده باشد و بیماری های دیگری که آرتریت داشته باشند، رد شده باشند.
در نتیجه تشخیص این بیماری بر اساس وجود و تداوم آرتریت است، بشرط رد وجود هر بیماری مفصلی دیگر، که با ارزیابی دقیق شرح حال، معاینات بالینی و آزمایشگاهی مشخص میشود.
علائم و نشانههای آرتریت روماتوئید در نوجوانان
آرتریت روماتوئید دارای دارای یک سری علائم اصلیمیباشد که شامل مواردی چون احساس درد، بروز تورم، بروز التهاب، بروز حساسیت و احساس گرما در مفاصل آسیب دیده بدن که این علائم با احساس سفتی و خشکی مفصل همراه میشوند احساس سردی و خشکی مفاصل در هنگام صبح و در اواخر روز بدتر خواهد شد. خشکی مفاصل زانو باعث میشود که کودک در هنگام راه رفتن دچار لنگی شود.
آرتریت روماتوئید میتواند باعث بروز تب و راش پوستی و در مواردی تورم غدد گردد. برخی از افراد مبتلا به این نوع بیماری دچار رشد ناهماهنگ مفاصل آسیب دیده میشوند و رشد استخوان در مفاصل آسیب دیده بیشتر یا کمتر از مفاصل سالم است.
درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان
روشهای متعددی برای درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان وجود دارد که این روش ها بنا به دستور پزشک و همچنین صلاح پزشک متفاوت میباشد و شامل موارد زیر میباشد .
دارو درمانی آرتریت روماتوئید نوجوانان
مصرف دارو ها معمولا به همراه روش های دیگر درمانی در درمان افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید نوجوانان مرسوم میباشد و اکثر کودکانی که به این اختلال مبتلا هستند به مدت طولانی به مصرف برخی از داروهای خاص نیاز پیدا میکنند تا بیماری آنها با توجه به خود ایمنی بودن این بیماری از حالت فعال خارج شود و خاموش گردد. پس از آنکه درد تورم و احساس گرما در مفاصل بدن از بین برود پزشک در خصوص قطع مصرف داروهای کودک تصمیم گیری میکند. مصرف داروهای زیر میتواند به کودک کمک بسیار زیادی نماید.
- داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب : اولین داروهایی هستند که پزشک برای بیمار تجویز میکند و شامل ایبوپروفن یا ناپروکسن هستند و برای کاهش تورم و تسکین درد کودک تجویز میگردند. این دارو ها با خاصیت ضد التهابی باعث کاهش شعله ور شدن بیماری میشود.
- داروهای ضد روماتیسمی: گاهی این دارو ها جوابگو نیستند و از تجویز داروهای ضد روماتیسمی استفاده میشود. مصرف این داروها باعث کند شدن یا متوقف شدن روند پیشرفت بیماری و کاهش التهابو تورم ناشیی از بیماری آرتریت روماتوئید نوجوانان میشود.
- ترکیبات بیولوژیک یک گروه جدید از داروهایی هستند که روند پیشرفت بیماری را کند یا متوقف میکننددر صورتی که دو نوع دارو فوق برای بیمار تاثیر گذار نباشد بنا به دستور پزشک به مصرف این نوع دارو ها پرداخته میشود
- کورتیکواستروئیدها داروهای بسیار قوی هستند که از آنها برای درمان آرتریت شدید جوانان استفاده میشود. این دارو به صورت خوراکی و یا وریدی تجویز میشود و میتواند علائم حاد بیماری از قبیل التهاب پرده اطراف قلب را کاهش دهد و در صورتی که فقط یک یا دو مثل درگیر شده باشد پزشک این دارو را به طور مستقیم به درون مفصل تزریق خواهد کرد. این دارو ها عوارضی درند که در صورتی که عوارض بیماری زیاد باشد استفاده میشود.
استفاده از اسپلیت در بهبود آرتریت روماتوئید نوجوانان
استفاده از اسپلیت در نوجوانان مبتلا به آرتریت روماتوئید بسیار کاربردی است و میتوان طبق دستور پزشک در دوران کودکی یا فقط در هنگام خواب از آن برای جلوگیری از بروز سفتی و خشکی مفاصل و کاهش میزان التهاب آنها استفاده کرد. معمولاً از اسپلینت یا بریس پلاستیکی برای دست و بازو و به منظور جلوگیری از بروز سفتی و خشکی انگشتان و مچ دست استفاده میشود.
توان بخشی آرتریت روماتوئید نوجوانان
توان بخشی یک عامل اساسی برای درمان است که توسط متخصصین طب فیزیکی وتوانبخشی صورت میگیرد. توانبخشی بیماران شامل مواردی چون ورزش درمانی، فیزیوتراپی و انواع تزریق های کاهش دهنده التهاب همچنین استفاده از اسپلینت برای حفظ توازن توسط متخصصین تجویز و مورد استفاده قرار میگیرد. توان بخشی بایستی زود شروع شود و بایستی بصورت روز مره برای حفظ سلامتی مفصل و عضلات بکار برده شود.
تزریق مفصلی در درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان
تزریق های مفصلی در صورتی انجام میشوند که التهاب در یک یا چند مفصل بشدت مانع از حرکات طبیعی مفصل شده و یا اینکه درد شدیدی برای نوجوانان ایجاد کرده باشد. داروئی که تزریق میشود ترکیبات طولانی اثر کورتیکو استروئیدی است.
تزریق را میتوان با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی( در بچه های کوچکتر ) بر حسب سن کودک انجام داد. بیشتر از ۳ تا ۴ تزریق در سال برای یک مفصل توصیه نمیشود.
نزریق های مفصلی غالبا و اگر لازم شود ، برای بدست آوردن بهبود سریع درد و خشکی، در کنار سایر درمانها انجام میگیرد تا آن داروها به مرحله تاثیر گذاری برسند.
درمان بیماری آرتریت روماتوئید نوجوانان در تهران
کلینیک اذرگان تحت نظارت دکتر روغنی با استفاد از روش های نوین درمانی به یاری بیماران دچار عارضه آرتریت روماتوئید در تهران امده است کاربران و بیماران عزیز میتوانند به صورت روزانه از طریق بخش پذیرش درمانگاه با ما در ارتباط باشند.