درمان آرتروز ستون فقرات : آسیب و تخریب مفاصل درنتیجهی استفادهی بیشازحد و یا در اثر پیری را آرتروز نامیده میشود. خیلیها فکر میکنند که آرتروز درمانی ندارد و برای کنترل درد آن و بازگرداندن دامنهی حرکات مفاصل کاری نمیشود کرد. باید به شما بگوییم که این باورغلطی است. تعداد قابلتوجهی درمان برای این منظور و بهبود کیفیت زندگی وجود دارد.
فرسایش غضروف مفصلی در اثر افزایش سن، آسیب دیدگی، استفاده بیش از حد و نامناسب یا فرسودگی و سائیدگی طبیعی منجر به بروز آرتریت میشود. در شایعترین نوع آرتریت، یعنی آرتروز، نیز با سایش غضروف، زائده استخوانی و تشکیل خارهای استخوانی مواجه هستیم. استخوانهای زیر غضروف به دنبال از بین رفتن غضروف بر روی یکدیگر ساییده میشود و در نتیجه درد، ورم و کاهش توانایی حرکتی مفصل بروز مییابد. اگرچه هر مفصلی ممکن است مبتلا به آرتروز شود، اما این بیماری غالباً لگن (مفصلهای ران)، زانو، دست یا ستون فقرات را درگیر میکند.
معمولا آرتروز ستون فقرات و کمر با خشکی یا گرفتگی و درد گردن یا کمر همراه است. آرتریت مهرههای گردنی، یا اسپوندیلوز گردن، بر گردن و مهرههای بالایی ستون فقرات تأثیر میگذارد. آرتریت مهرههای کمر یا مهره های کمری ـ استخوان خاجی و ناحیه لگن را دچار مشکل میکند.
خشکی یا گرفتگی و درد مفصل از علائم اولیه آرتروزستون فقرات به شمار میرود، هر چند تمام بیماران مبتلا به آرتروز لزوماً درد و ناتوانی را تجربه نمیکنند. این علائم اولیه معمولاً صبح هنگام (به ویژه تا ۳۰ دقیقه پس از بیدار شدن) و همچنین عصرها شدیدتر است، به همین دلیل این درد را “درد ناشی از نخستین حرکت” میگویند،
درد صبحگاهی در طول روز و پس از شروع فعالیتهای روزمره کاهش مییابد. درد مختل کننده خواب شبانه نیز غالباً یکی از علائم ابتلا به آرتروز ستون فقرات به شمار میرود.
دیگر علائم آرتروز ست.ن فقرات و کمر عبارتاند از:
• ورم کردن و داغ شدن یک یا چند مفصل، به ویژه زمان تغییرات جوی که احتمالاً به تغییرات فشار هوا و سرد شدن هوا مربوط میشود.
• احساس ناراحتی و درد موضعی در زمان فشار دادن مفصل یا ناحیه آسیب دیده ستون فقرات
• درد مداوم یا متناوب مفصل که غالباً با اصطلاح درد سنگین توصیف میشود و با حرکت کردن شدیدتر میشود.
• کاهش انعطاف پذیری مفصل، برای مثال ناتوانی در خم شدن و برداشتن اشیاء از روی زمین
• صدا دادن یا احساس ساییده شدن استخوانها روی یکدیگر در زمان حرکت مفصل (کریپتوس) که بیشتر در گردن قابل توجه است.
• قوس غیرطبیعی ستون فقرات که احتمالاً به گرفتگی نامتوازن عضلانی مربوط میشود.
• احساس سوزش، گزگز یا بیحسی در عصب یا نخاع. این علامت زمانی بروز مییابد که زائدهها یا خارهای استخوانی در کناره مفصلهای ستون فقرات تشکیل شوند و اعصاب را تحریک کنند.
آرتروز یک مشکل شایع در ستون فقرات کمری است که می تواند باعث علائم زیادی شود. آرتروز کمر و ستون فقرات یک مشکل شایع در بین بیماران مسن بوده ولی ممکن است در بین همه رده های سنی مشاهده گردد. در ادامه به بحث درمان آرتروز کمر و بیمارانی که خطر ابتلا ی آن ها به آرتروز ستون فقرات بالاست، عبارت اند از :
آرتروز کمر، عارضه ای است که در مفاصل متصل کننده ی مهره ها ایجاد می شود. اگر فردی از اعضای خانواده شما مبتلا به اسپوندیلوز است، شما نیز ممکن است به گردن درد یا کمردرد مرتبط با اسپوندیلوز دچار شوید.
مهره های ستون فقرات در سه نقطه به یکدیگر متصل می شوند. اول، در جلوی نخاع، مهره ها به وسیله ی یک دیسک بالش مانند به یکدیگر متصل شده اند. دوم، در پشت نخاع، مهره ها به وسیله ی دو مفصل کوچک به نام مفاصل فاست به یکدیگر متصل اند. این مفاصل فاست به کمک دیسک بین مهره ای باعث حرکات ستون فقرات می شوند مانند خم شدن به جلو و عقب و یا چرخیدن به طرفین.
به منظور تشخیص و درمان آرتروز ستون فقرات، سوابق پزشکی فرد بررسی شده و مورد معاینه ی فیزیکی نیز قرار می گیرد. همچنین ممکن است یک یا چند آزمایش نیز، تجویز شونداز قبیل :
۲ دلیل عمده برای آرتروز وجود دارد. مهمترین علت آن پدیدهی سالمندی است. در اثر سالمندی محتوای آب غضروفها کاهشیافته و غضروفها نازک شده و سطح آنها ناصاف میشود. بهطور همزمان کپسول مفاصل ستون فقرات و لیگامانهای آن ضخیم میشود.
تمام این تغییرات باعث کاهش فضای بین مهرههای مجاور میشود و درنهایت سطوح استخوانی مفصلی به یکدیگر ساییده شده و منجر به التهاب و درد میشود. خارهای استخوانی در لبههای مفصل ایجادشده و ممکن است وضعیت را بدتر کند. بر روی عصبها فشار وارد کند و کمردرد از نوع سیاتیک ایجاد کند. آرتروز ثانویه نوع دوم آرتروزی است که پس از بروز آسیب و تورم به مفصل ایجاد میشود و یا ممکن است ناشی از یک بیماری ژنتیکی باشد.
علت میتواند ناشی از دیابت و یا عدم تعادل عضلات در ناحیهی کمر یا لگن باشد و یا هر دلیل دیگری که باعث التهاب مفصل شود مانند روماتیسم مفصلی.
نحوه ی درمان آرتروز ستون فقرات کمری بسته به علائمی است که بیمار از خود نشان می دهد. روش های درمانی معمولا با مراحل ساده ای شروع می شوند که اگر بیمار با آن ها بهبود نیابد، به تدریج روش های پیچیده تری استفاده می شوند.