پارگی مینیسک
مینیسک یکی از قسمت های مهم زانو است این قسمت نقش ضربه گیر را در زانو برعهده دارد و باعث استحکام زانو میشود، پارگی مینیسک زانو میتواند باعث ایجاد اختلال درعملکرد صحیح زانو شود و تا زمان بهبودی در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کند.
علایم پارگی مینیسک زانو که ( بعضی به آن مینیسک زانو هم می گویند ) زمانی بروز میکند که افراد با انجام حرکات چرخشی در حین فعالیت های ورزشی یا فعالیت ها ی دیگر باعث ایجاد وزن روی زانو میشوند زمانیکه فردی میچرخد نواحی تحتانی ساق پا و پا در موقعیت دیگری قفل میشود این آسیب دیدگی شامل پارگی های خفیف مینیسک زانو (به مینسک هیچ آسیبی نمیرسد) و پارگی های شدید است که ممکن است بنابر نظر جراح زانو نیاز به جراحی برای درمان پارگی مینیسک وجود داشته باشد .
د.
هر زانو 2 عدد منیسک دارد. منیسک ها ساختمانی شبیه به حرف C دارند و از جنس غضروف هستند. آنها مانند یک بالشتک بین استخوان تیبیا (استخوان ساق پا) و استخوان ران عمل میکنند. منیسک پاره درد بسیار زیاد تورم و حالت خشکشدگی و سفتی در زانو ایجاد میکند. احساس قفلشدگی زانو بسیار شایع است. ممکن زانوی شما در حالت خمیده باقی بماند و دیگر قادر نباشید تا پایتان را صاف کنید.
در پارگیهای خفیف دادن استراحت بهزانو، استفاده از کمپرس سرد، داروهای ضدالتهاب و ضد درد برای رهایی از درد و به نحوی خریدن زمان برای شروع خود ترمیمی بدن از سوی پزشک توصیه میگردد.
علائم رایج پارگی مینیسک عبارتند از :
درد موضعی در نزدیکی ناحیه پارگی : در پارگی مینیسک جانبی ، درد در امتداد لبه بیرونی زانو بروز پیدا می کند . درد در لبه داخلی زانو آسیب دیده به دلیل پارگی مینیسک داخلی ایجاد می شود.
درد فوری پس از آسیب : درد ناشی از پارگی مینیسک اغلب از لحظه وقوع آسیب ایجاد خواهد شد . در این گونه موارد ، پارگی مینیسک به طور معمول در اثر ایجاد ضربه محکم و ناگهانی در ساق پا در حین پیچش ایجاد خواهد شد.
شروع آرام علائم :در برخی موارد ممکن است پارگی مینیسک بدون وجود هیچ گونه علائمی بروز پیدا کند که این امر در میان افراد مسن و افراد مبتلا به غضروف آسیب دیده زانو ناشی از آرتروز شایع تر است.
درد با حرکت : در برخی موارد ، درد در محل آسیب دیدگی وجود خواهد داشت اما با ایجاد هرگونه حرکت در ناحیه زانو شدت خواهد گرفت . برای مثال در هنگام قفل شدن و یا خم شدن آن ، درد وخیم تر خواهد شد . در این موارد احتمالا درد در هنگام استراحت کاهش پیدا کرده و در صورت ایجاد هرگونه حرکت در زانو باز خواهد گشت و تورم آن تشدید خواهد شد.
تجمع مایع در مفصل زانو : مایع جمع شده در مفصل زانو باعث تورم همه نواحی زانو می شود و این علامت که ممکن است در نتیجه بروز تعدادی از آسیب ها در زانو رخ دهد ، به عنوان “آب روی زانو” شناخته می شود . تجمع مایعات در محل آسیب دیده تحرک زانو را دشوار کرده و باعث می شود که فرد توانایی خم کردن و یا صاف کردن زانو خود را از دست بدهد.
همانطور که گفته شد ، علائم پارگی مینیسک بسته به محل پارگی ، شدت آن ، سلامت کلی فرد و زمان سپری شده از وقوع حادثه متفاوت خواهد بود.
برای دردهای زانو چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد شدیدی احساس میکنید و زانوی شما ورمکرده است؛ همچنین اگر دامنهی حرکتی مفصل کاهشیافته است حتماً به پزشک مراجعه کنید و از انجام درمانهای خانگی بپرهیزید.
جراحی پارگی مینیسک زانو
اگر بخشهای زیادی از غضروف زانو پاره شده و یا مینیسک بریده باشد، ممکن است برای خارج کردن آنها از زانو نیاز به جراحی باشد. این عملیات نسبتاً ساده است و در اکثر موارد با روش آرتروسکوپی انجام میشود.
الکتروتراپی
الکتروتراپی شامل امواج اولتراسوند، شاکویو تراپی، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) و تحریک مغناطیسی نیز ممکن است در کاهش التهاب موثر باشد.
لیزر تراپی
لیزر تراپی قسمت اصلی برنامهی درمانی ما میباشد. این روش راه حلی بیخطر، موثر، غیر تهاجمی و بدون درد را برای زانو درد ناشی از پارگی مینیسک فراهم میکند. بیماران واکنش بسیار مناسبی را به این نوع درمان نشان داده و معمولاً متوجه تسکین درد قابل ملاحظهای تنها پس از چند جلسه درمان خواهند شد.
اوزونتراپی
اوزونتراپی از طریق افزایش مصرف اکسیژن در نواحی موضعی بافت آسیبدیدهی همبند عمل میکند و در نتیجه امکان بهبودی و بازیابی کامل عملکرد زانو را فراهم میکند. این روش شامل تزریق مواد مغذی التیامبخش و اوزون در داخل یا اطراف رباطها، تاندونها و غضروف در محل اتصال آنها با استخوان میباشد. اوزون تزریق شده سبب افزایش جریان خون و مواد مغذی شده و بافتها آنچه که جهت بهبودی نیاز دارند را دریافت میکنند.
پی آر پی
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) فرایند بهبودی را با فراهم کردن غلظت بالاتری از پلاکتها تسریع میکند. در این درمان نمونهی کوچکی از خون بیمار در یک سانتریفیوژ قرار داده میشود تا پلاکتها از سایر اجزای خون جدا شوند. سپس پی آر پی غلیظ شده به داخل و اطراف ناحیهی آسیبدیده تزریق میشود که این امر بطور قابل ملاحظهای سبب تقویت روند درمان طبیعی بدن میگردد.
بریس
با استفاده از تثبیتکنندهی زانو که دارای فنرهای قابل انعطاف در طرفین است، میتوان از آسیب بیشتر مفصل جلوگیری کرد. همچنین در آسیبهای شدیدتر استفاده از زانوبند لولایی با تکیهگاههای فلزی محکم که توسط یک لولا به آن متصل شدهاند موجب محافظت از مفصل در برابر حرکات جانبی میشود.
جراحی مینیسک
جراحی همواره برای پارگی مینیسک ضروری نمیباشد و در برخی موارد فرد آسیبدیده میتواند بدون انجام عمل جراحی زندگی کاملاً عادی داشته باشد. در صورتی که انجام عمل جراحی ضروری باشد، دو گزینه وجود دارد: ترمیم مینیسک یا مینیسکتومی.
بعد از جراحی باید برای حداقل سه هفته از عصا استفاده کرد. بهبودی کامل با استفاده از یک برنامهی توانبخشی جامع معمولاً حدود سه تا چهار ماه بطول میانجامد و ورزشکاران نیز بعد از حدود شش تا هشت ماه میتوانند به میادین بازگردند.
علل پارگی مینیسک زانو
خیلی از فعالیتهای فیزیکی میتواند منجر به پارگی منیسک زانو شود، فعالیتهایی که پیچیدن شدید زانو را به همراه داشته باشد، مانند چرخش شدید و یا توقف ناگهانی و چرخش به دنبال آن، زانو زدن، چمباتمه زدنهای عمیق و یا حتی بلند کردن اجسام خیلی سنگین میتواند منجر به پاره شدن منیسک زانو شود. در افراد مسن به دلیل تخریب و ایجاد شدن تغییراتی در ساختمان منیسک به دلیل پدیدهی سالمندی باعث ایجاد پارگیهای دید حتی در اثر یک ضربهی خفیف بهزانو میشود.
عوامل خطرزای پارگی مینیسک زانو
ورزشهایی مانند فوتبال، تنیس، بسکتبال که شمال حرکتهای چرخشی فراوان در ناحیهی زانو هستند، پدیدهی سالمندی، چاقی، استفاده از سیگار، مشاغلی که در آن اجسام سنگین بلند میکنند مانند کارگران ساختمانی، استفاده از توالتهای ایرانی از عوامل خطرزای پارگی منیسک هستند.
عوارض پارگی مینیسک زانو
پارگی منیسک باعث بر هم خوردن پایداری ساختمان مفصل زانو میشود و ازاینرو ناتوانی درحرکتهای طبیعی زانو، درد مداوم آن و احتمال ایجاد استئوآرتریت را بیشتر خواهد کرد.
خوشبختانه، پارگی خفیف تا متوسط مینیسک میتواند خود به خود با گذشت زمان التیام یابد. اگر به نظر پزشک یا متخصص، صدمه شما نسبتاً جزئی است، ممکن است شما را به یک فیزیوتراپیست برای درمان پارگی مینیسک زانو ارجاع دهد.
تشخیص پارگی منیسک زانو
نشانههای بالینی حین معاینه توسط پزشک خط اول روشهای تشخیصی است، همچنین استفاده از روشهای تصویربرداری مانند MRI و سونوگرافی که بافت نرم را در کنار بافت استخوانی بهخوبی نشان میدهد مورداستفاده قرار میگیرد.