اختلال یا مشکل کف لگن به عوامل زیادی مرتبط میشود که به برسی این علل پرداخته ایم مشکلات مختلف در عضلات کف لگن اغلب منجر به اشکال در دفع ادرار و مدفوع می شود. در فیزیوتراپی و توانبخشی لگن پس از معاینه کامل، یک برنامه درمانی برای نوع اختلال لگن فرد اجرا می شود.
علل درد لگن
- سیاتیک می تواند باعث درد شدید لگن شود
- مشکلات مربوط به پایین کمر
- شکستگی در گلویی ( بالایی) استخوان ران
- آماس کیسه های مفصلی موجب درد موضعی در قسمت بیرونی مفصل ران می شود.
- ورم تاندون ها عموماَ به دلیل حرکت های تکراری ایجاد می شود
- کشیدگی عضلات
- بیماری های التهابی و تاندون ملتهب
- درد رماتیسمی
- عفونت
- زایمان طبیعی
- ضربه به لگن
- چاقی
- جراحی لگن
- آسیب عصبی
- تنگی کانال نخاعی
علائم درد های لگن
اختلالات کف لگن همراه با علائم زیادی است. برخی از رایج ترین علائم مشاهده شده عبارت اند از:
- نیاز مکرر و فوری به دفع مدفوع
- یبوست
- زور زدن هنگام دفع مدفوع
- درد هنگام دفع مدفوع
- ترشح ادرار
- دفع ادرار دردناک
- نیاز مکرر به دفع ادرار
- تمایل فوری به دفع ادرار
- درد در زمان مقاربت
بسته به شرایطی که باعث درد لگن شما شده است، ممکن است در مناطق زیر احساس ناراحتی کنید.
- ران
- داخل مفصل ران
- کشاله ران
- خارج از مفصل ران
- باسن
تشخیص درد لگن و باسن
معمولا متخصص طب فیزیکی می تواند علت درد لگن شما را تشخیص دهند. آنها با شما صحبت می کنند و به معاینه شما با بررسی طرز ایستادن و راه رفتن شما و تشخیص حرکاتی که باعث درد می شوند، می پردازند. همچنین آزمایش خون و تصویر برداری ها میتواند علل درد در ناحیه لگن را مشخص و اقدام درمان کنند.
شکستگی استخوان لگن
لگن با جوش خوردن استخوانها متصل شده به آن یا استخوان خاجی شکل گرفته و شامل ساختارهای حیاتی مانند عروق خونی و عصبهای اصلی و دستگاه گوارش و اندام تناسلی باشد. بیشتر شکستگیهای لگن خطرناک بوده و باعث خونریزی شدید میشوند. این آسیبها به دلیل ضربات محکم مانند ضربات ناشی از تصادفات اتومبیل، شکستگیهای شدید یا سقوط از ارتفاع ایجاد میشوند. شکستگیهای پایدار با شدت کمتر که باعث از بین رفتن یکپارچگی ساختار لگن میشوند.
ممکن است به دلیل وارد آمدن ضربات کمشدتتر ایجاد شوند و معمولاً باعث شکستگی یکی از استخوانهای لگن میشوند. شکستگی رامی ناحیه تناسلی با ضربات کم شدتتر ممکن است باعث پوکی استخوان در افراد سالمند شود.
درمان و توانبخشی درد لگن و باسن
شما ممکن است با درمان های خانگی مانند استراحت، گرم یا سرد کردن، ماساژ و ورزش های ملایم برای درد لگن، درد خود را تسکین دهید. در ادامه به معرفی برخی روش های درمانی فیزیوتراپی و توانبخشی میپردازیم که روش درمانی بنا بر تشخیص پزشک انتخاب میشود.
دارو درمانی درد لگن
اگر درد لگن به علت کشش عضله یا تاندون، آرتروز، و یا التهاب تاندون ایجاد شده باشد، شما معمولاَ می توانید درد را با یک داروی مسکن بدون نسخه مانند تیلنول یا یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی به طور مثال موترین یا ناپروکسن, کاهش دهید.
درمان همچنین شامل داروهای تجویزی ضد التهابی مانند کورتیکواستروئیدها و یا داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری ( گروه DMARD ها) مانند متوتروکسات و سولفاسالازین می شود.
یخ درمانی درد لگن
برای تسکین درد در زمانهای مختلف در روز اقدام به قرار دادن یخ به مدت 15 دیقه بر روی ناحیه کنید. سعی کنید به مفصل آسیب دیده تا حد امکان استراحت دهید تا زمانی که حالتان بهتر شود.
فیزیوتراپی درد لگن
فیزیوتراپی به بازیابی حرکات و تسهیل در حرکت همچنین زمان بهبودی کامل بسیار کمک میکند . فیزیوتراپی به طور معمول به عنوان درمان اولیه توصیه می شود، به طوری که تحقیقات و داده های بالینی حاکی از بهبود درد، تحرک بیمار و عملکرد و حرکت ماهیچه ها می باشند.
لیزر درمانی درد لگن
لیزر درمانی یکی از موثر ترین و اصلی ترین روش های درمانی مناسب درد لگن میباشد. این روش یک راه حل ایمن، موثر، غیر تهاجمی و بدون درد برای کنترل درد و بازگرداندن توانایی حرکت مفصل ارائه می دهد. بیماران به طور فوق العادهای به درمان پاسخ مثبت می دهند و معمولا تنها پس از چند جلسه درمان, دردشان به طرز قابل توجهی تسکین می یابد.
الکتروتراپی لگن
تحریک الکتریکی عضلات یا الکتروتراپی به عنوان یک روش کارآمد در فیزیوتراپی است. این روش می تواند برای افزایش آگاهی و نیز توانبخشی عضلات کف لگن بسیار ضعیف در نحوه کار و کمک به تقویت عضلات استفاده شود.
دیگر روش های الکتروتراپی برای مثانه بیش فعال و تسکین درد به عنوان تحریک الکتریکی ورا پوستی (TNS) و سونوگرافی استفاده می شوند.
مگنت تراپی لگن
پوشیدن یک کمربند مغناطیسی بسیار قوی و خوابیدن به پشت و باسن بر روی تشک مغناطیسی به علاوه نوشیدن آب مغناطیسی بهترین روش مگنت تراپی استکه شما می توانید برای درد پشت، لگن و سیاتیک داشته باشید.
شاک ویو تراپی لگن
ما التهاب مزمن تاندون در لگن، زانو و باسن را با روش شاک ویو تراپی درمان می کنیم که به صورت شوک های شعاعی و بدون مصرف داروهایی مثل کورتیزون اعمال می شود. این درمان مکانیسم های خود درمانی بدن را تحریک و به طور موثری پشتیبانی می کند. به طور معمول پس از درمان درد فورا تسکین می یابد و از این رو حرکت مفصل پیشرفت می کند. عوارض جانبی گزارش شده برای این روش درمان حداقل مقدار می باشد.
کاردرمانی لکن
متخصص طب فیزیکی و توان بخشی بلافاصله پس از انجام عمل جراحی به شما کمک میکند تا در رخت خواب یا بیرون از آن برای رفع نیاز توالت رفتن، حمام کردن، لباس پوشیدن و آماده کردن غذا بتوانید حرکاتی را انجام دهید. هدف کلی از برنامه درمانی کمک به کسب استقلال در عمل در دوره بهبودی است.
بیوفیدبک تراپی در توانبخشی لگن
بیوفیدبک تراپی برای عملکرد تخلیه و عضلات کف لگن یک روش درمانی بسیار ارزشمند و موثر برای بسیاری از بیماران خصوصا زنانی که اخیرا زایمان داشتهاند، است. این یک روش کنترلی و مدیریتی است که عوارض جانبی ندارد و در برخی بیماران خاص تاثیرات بسیار چشمگیری ایجاد میکند. در روش بیوفیدبک، نمودارهای روی صفحه مانیتور به بیمار نشان داده میشود و صداهایی نیز پخش میشود که این صداها و تصاویر به بیمار نشان میدهند عضلات او چگونه در حال عمل کردن هستند. با کمک این امکانات بیمار میتواند عضلات کف لگن و انقباضات آن را دقیقا حس کند و واکنش آنها را روی مانیتور ببیند و یاد بگیرد که چگونه آنها را کنترل کند. بیمار میآموزد که اشتباها سایر عضلات بدن خود مانند عضلات شکم را منقبض نکند. کامپیوتر، فعالیت عضله را ثبت میکند (انقباضات و قدرت آنها) و آنها را روی صفحه نمایش میدهد. این نمودارها و صداها وسایل آموزشی مفیدی هستند که به بیمار کمک میکنند عضلات کف لگن خود را کنترل کند.
ورزش درمانی در توانبخشی درد لگن
ورزش مفصل ران با تمرینات سبک و آموزش های کششی و مقاومتی می تواند درد را کاهش دهد و تحرک مفاصل را بهبود بخشد. به عنوان مثال، شنا یک ورزش مناسب سبک برای درد مفصل ران است.
فیزیوتراپیست همچنین می تواند ورزش های بخصوصی که باعث انحراف و حرکت مفصل شوند، طراحی کنند که می تواند به طور روزانه انجام شود. ورزش درمانی برای استئوآرتریت بیماری ورم مفاصل- مفصل ران عموماَ در ابتدا مستلزم تکرار زیاد حرکات با فشار کم و یا حداقل برروی مفصل، مانند حرکات مقاومتی سبک بدون تحمل وزن و یا آب درمانی ملایم، می باشد.