نقرس یا goat فرم شایع و کاملی از آرتریت (التهاب مفاصل) است. میتواند در همهی افراد جامعه ایجاد شود. معمولاً با حملات ناگهانی درد، تورم، قرمزی و حساسیت در لمس یک یا چند مفصل، بهخصوص در مفصل انگشت شست پا شناخته میشود.
این درد شمارا بهطور ناگهانی در نیمهشب از خواب بیدار میکند بهطوریکه احساس میکنید انگشت شست شما در حال سوختن در آتش است. مفصل درگیر بسیار گرم و متورم است و چنان حساسیت در لمس دارد که حتی وزن پتو روی آن غیرقابلتحمل است.
نقرس همچنین مفاصل مچ دستها و پاها، زانوها و آرنج را درگیر میکند. دامنهی حرکتی اندام را مختل میکند. پس از یک دورهی حاد حمله که ممکن چندین ساعت به طول بیانجامد، درد مفصل چند روز تا چند هفته بهطور نسبی باقیمانده و موجبات ناراحتی بیمار را فراهم میکند.
نقرس در اثر تجمع بلورههای اوریکاسید در مفاصل ایجاد میشود.
اریک اسید در اثر شکسته شدن مواد آلی موجود در منابع حیوانی است که در بدن بهطور طبیعی تولید، سپس دفع میشود. منابع سرشار پورین (مواد آلی ذکرشده) مانند گوشت استیک، دل و جگر و قلوه و آبزیان دریایی است. در نوشیدنیهای الکلی بهخصوص آبجو و نوشیدنی با قند میوه (فروکتوز) بهوفور یافت میشود.
بهطور نرمال اوریکاسید در کلیهها جذب ادرار و دفع میگردد.
اگر بدن اوریکاسید بیشتری تولید کند (دریافت منابع بیشتری داشته باشد) و یا اختلال در کلیه اجازه دفع این ماده مازاد را ندهند، اوریکاسید شبیه کریستالهای کوچک و تیز و برنده میشوند و در مفاصل رسوب میکنند.
فاکتورهای خطر عبارتاند از:
- رژیم غذایی نامتناسب
- چاقی
- دیابت
- مشکل فشارخون بالای کنترل نشده
- سن
- جنسیت
- سابقهی ژنتیکی
- جراحی اخیر
نقرس پیشرفته:
نوع خاصی از بلورههای اوریکاسید که شبیه به برآمدگیهای کوچک هستند به نام Tophi در زیرپوست و در مفاصل تجمع یافته و در حالت عادی دردناک نیستند و در زمان حملات نقرس بهشدت قابلیت ایجاد درد و تورم رادارند.
اگر به بیماری نقرس مبتلا هستید تلاش برای جلوگیری از عود مجدد حملات، رفع و بهبودی عوامل خطر را فراموش نکنید.
- مایعات فراوان بنوشید و کاملاً سیراب باشید. مصرف مایعات حاوی فروکتوز مثل نوشابههای ورزشی و انرژیزا و آبمیوههای صنعتی را محدود کنید.
- میزان مصرف گوشت و ماهی و جگر و قلوه را با توجه به توصیه پزشک محدود و یا ممنوع کنید.
- پروتئین بدن را از لبنیات کمچرب تأمین کنید.
- مصرف الکل را محدود و یا کاملاً قطع کنید.
- وزن خود را با برنامهریزی و به آهستگی پایین بیاورید. چراکه کاهش وزن ناگهانی خود استرسی بر بالا رفتن میزان اوریکاسید در بدن است.