تزریق اسستریید ها یک نوع روش درمانی برای متخصص طب فیزیکی و توانبخشی میباشد که پزشک ممکن است تزریق در زانو را به عنوان درمانی برای آرتروز زانو یا استئوآرتریت، که یک بیماری التهابی غضروف مفصل و استخوان است، پیشنهاد کند. آرتروز زانو یکی از شایع ترین و دردناک ترین مشکلات و بیماری های مزمن مربوط به زانو است که افراد زیادی در جهان با آن درگیر هستند. اگرچه راههای زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد اما در این مطلب به یکی از رایج ترین و موثرترین روشهای درمان آرتروز زانو اشاره میکنیم.
هنگامی که زانو درد دارد و سفت و متورم از آرتروز است ، گزینه های درمانی زیادی برای درمان آن وجود دارد.
از روش های معمول تا جراحی ها و تزریق ها، درمان پوکی استخوان، استئوآرتریت زانو (آرتروز زانو) ممکن است با مداخلات غیر دارویی مانند ورزش یا کاهش وزن شروع شود. گزینه دیگر، استفاده از داروهای کاهش درد بدون نسخه (OTC) است. گزینه ها شامل استامینوفن (تیلنول) ، آسپرین یا ایبوپروفن (Motrin ، Aleve) است.
اگر درمان های غیر جراحی فوق به بهبود و کاهش التهاب ناشی از بیماری کمک نکند ، تزریق هایی وجود دارد که از نوع غیر جراحی میباشد که به شما در رسیدن به اثرات مطلوب کمک می کند. سازمان غذا و دارو جهانی برای درمان استئوآرتریت زانو دو تزریق را تصویب کرده است: اسید هیالورونیک و کورتیکواستروئیدها.
تزریق کورتیکواستروئید
داروهای استروئیدی به روش مشابه هورمون کورتیزول عمل می کنند. کورتیزول بر روی سیستم ایمنی بدن کار می کند تا التهاب و کاهش درد را در مفاصل بدن کاهش دهد ، همچنین برای تسکین درد نیز مفید است.
افراد برای تزریق نیاز به مراجعه به پزشک دارند. پزشکان گاهی اوقات از امواج فراصوتی برای هدایت جای سوزن به فضای اطراف مفصل استفاده می کنند. در این روش از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر داخلی بدن استفاده می شود.
پزشک همچنین ممکن است در کنار تزریق، تزریق تسکین دهنده درد بیهوشی انجام دهد، که این کار تسکین فوری را انجام می دهد. اثرات تزریق استروئید ظرف چند روز شروع به مشخص شدن می کند.
کورتیکواستروئیدها سریعتر از تزریق اسید هیالورونیک کار می کنند ، قابل توجه است که اثرات درمانی آنها کم میباشد. در برخی افراد ، تزریق کورتیکواستروئید می تواند به تسکین درد و بهبود حرکت در مفصل کمک کند. افرادی که صدمات گسترده ای در زانو دارند ، کمتر می توانند نتیجه مطلبوب بگیرند.
کورتون چیست؟
کورتیزون و یا کورتون به دستهای از استروئید های ساختهشده توسط انسان اشاره دارد که اثرات کورتیزول، هورمونی که بهطور طبیعی در بدن ساخته میشود، مشابه آن عمل میکند. هر دو کورتیزول و کورتیزون نوعی کورتیکواستروئید هستند. توجه داشته باشید که این نوع استروئید ها از استروئیدهای آنابولیک مثلاً تستوسترون، که برای افزایش عملکرد ورزشی استفاده میشود، متفاوت است. هر دو نوع آستروئیدها ساختارهای شیمیایی مشابه ای دارند اما نقشهای مختلفی در بدن بازی میکنند.
تزریق کورتیزون در زانو برای چه بیماریهایی انجام میشود؟
از کورتیکواستروئیدها برای درمان انواع بیماریهای زانو مانند تاندونیت، بورسیت و استئوآرتریت استفاده میشود. اولین چیزی که باید به آن توجه داشت این است که این داروها یک راه حل دائمی محسوب نمیشوند. کورتیکواستروئیدها میتوانند درد زانو را برای مدت کوتاهی تسکین دهند اما با گذشت زمان اثرات آن از بین خواهد رفت. به همین دلیل، تاثیر تزریق کورتیکواستروئید بسیار موقعیتی است. ورزشکاران و بدن ساز های حرفهای اغلب در طول فصل بازی برای بازیهای کلیدی خود از تزریق کورتیکواستروئید استفاده میکنند. شخصی که برای تعطیلات چند هفتهای طولانی برنامهریزی میکند ممکن است برای داشتن حداکثر تحرک در اوقات فراغت خود این دارو را تزریق کند. صرف نظر از علت درد زانوی شما، باید قبل از تصمیمگیری در مورد درمان، مزایا و معایب تزریق کورتیزون را در نظر بگیرید.
این روش درمانی چیزی است که فقط پزشک شما میتواند درباره آن تصمیم گیری کند. در اینجا یک سری دلایل کلی وجود دارد که تزریق کورتیزون ممکن است گزینه درمانی مناسبی برای شما نباشد: عفونت، سپسیس خون، بثورات در محل تزریق، حساسیت به داروهای مورد استفاده، تاریخچه پزشکی کلی مفصل شما، شکستگی، تزریقهای متعدد در گذشته و از همه مهم تر نداشتن نتیجه مطلوب برای تسکین درد میباشد.
تزریق کورتیزون چگونه اثر میکند؟
وقتی کهزانو فرد دچار احساس درد میشود، معمولاً مفصل دچار تورم (التهاب) شده است. التهاب در پاسخ به آسیب یا تحریک بافتها و ساختارهای زانوی شما رخ میدهد. اگرچه این پاسخ باعث ایجاد درد میشود، اما همچنین بخش مهمی از واکنش درمانی طبیعی بدن شما است.
تزریق کورتیزون در زانو با قطع مسیر سیگنالی سلولی که مسئول ایجاد التهاب است، باعث از بین رفتن التهاب میشود. بافت آسیب دیدهای که به طور معمول باعث ایجاد التهاب میشود، دیگر نمیتواند این کار را انجام دهد و در نتیجه با کاهش درد به شما امکان میدهد که حرکت کنید. پس از تزریق مدتی طول میکشد تا کورتیکواستروئیدها با ناحیه مورد نظر (چند ساعت تا چند روز) در تعامل قرار بگیرند. پس از برقراری این تعامل، علائم باید به سرعت بهبود یافته و درد برای چند هفته تسکین یابد. پس از این، کورتیکواستروئیدها به آرامی تخریب میشوند و درد زانو به طور معمول به شدت اصلی آن برمیگردد.
مانند هر روش درمانی دیگری، تزریق کورتیکواستروئید نیز برای همه بیماران موثر نیست و نتایج در بیماران مختلف متفاوت است. فقط 40٪ از بیماران بعد از تزریق کورتیزون برای آرتریت زانو احساس بهتری دارند. به نظر میرسد افرادی که به خوبی به درمان پاسخ میدهند، مزایای اندکی را از این روش درمانی دریافت میکنند. تأثیر تزریق کورتیزون معمولاً نسبت به تزریق دارونما که هیچ داروی واقعی در آن وجود ندارد، مقایسه میشود. یک ماه پس از معالجه، کسانی که کورتیزون تزریق کرده بودند نسبت به افرادی که دارونما دریافت کرده بودند، کمی احساس بهتری داشتند. متوسط اختلاف آنها امتیاز 1 در مقیاس 10 بود.
اثر تزریق کورتیزون و استرویید چقدر طول میکشد؟
بهبودی در زانو در اثر تزریق کورتیزون به طور معمول در حدود دو هفته به اوج خود میرسد و میتواند تا 24 هفته ادامه داشته باشد. پس از 24 هفته، درد زانو به تدریج به شدت اصلی خود بازمیگردد. همچنین شایان ذکر است که بیماران چند هفته اول بعد از درمان، در مقایسه با کسانی که دارونما دریافت کرده بودند، اثرات کمی را مشاهده کردند.
شایعترین عارضه جانبی تزریق کورتیزون، یعنی درد در محل تزریق، قابل تحمل است. با این وجود چندین عارضه جانبی و عوارض جدی دیگر نیز وجود دارد که ممکن است بعد از تزریق رخ دهد. این عوارض عارتند از:
سنکوپ: سنكوپ یك اصطلاح پزشکی برای غش کردن است. پس از تزریق کورتیزون، تقریباً 10-20٪ از بیماران به طور موقت دچار سرگیجه، حالت تهوع، تعریق و احساس ضعف میشوند.
شعله ور شدن پس از تزریق: تقریباً 10٪ از بیماران پس از تزریق کورتیزون، با افزایش شدید و غیرطبیعی علائم خود مواجه میشوند. درد به طور معمول طی 3-5 روز برطرف میشود و در این مرحله درمان باید به طور عادی پیشرفت کند.
عفونت در مفاصل: عفونتهای ناشی از تزریق کورتیزون کمتر دیده شده است، با این حال، به دلیل جدی بودن عفونت، شما باید بر تورم و حساسیت بیش از حد زانوی خود بعد از تزریق نظارت دقیق داشته باشید.
تخریب غضروف: غضروف مفصل سطح استخوانها را میپوشاند و به آنها کمک میکند تا با حداقل اصطکاک در مقابل یکدیگر حرکت کنند. ثابت شده است که تزریق کورتیزون باعث افزایش چشمگیر شکستگی غضروف در مفاصل میشود. یک تزریق میتواند بازسازی غضروف را تا 16 هفته مختل کند.
نحوه تزریق کورتون به زانو در زانو
بیمار در شرایطی که دسترسی پزشک به مفصل به راحتی امکان پذیر باشد قرار گرفته میشود. بهعنوان مثال، اگر تزریقی به زانو انجام شود ممکن است به بیمار گفته شود بر پشت با زانوی راست یا خمشده با زاویه 20 یا 30 درجه بخوابد و حولهی تاشده را برای حمایت زیر زانو قرار دهد.
محل تزریق کورتون (استرویید)به زانو با ضدعفونیکنندهای مانند الکل یا ید تمیز میشود.
از بیمار خواسته میشود آرامش خود را حفظ کند. آرامش عضلات مفصلی باعث میشود روند تزریق آسانتر و راحتتر شود.
در صورت استفاده از اولتراسوند، ژل به ناحیه کوچک پوست در نزدیکی محل تزریق اعمال میشود و تکنسین بهآرامی یک فرستندهی اولتراسوند دستی را در مقابل پوست تحت پوشش ژل فشار میدهد. تصویری از فضای مفصل بر روی صفحهنمایش داده میشود تا پزشک ببیند.
پزشک ممکن است از بیحسی موضعی در ناحیهی تزریق استفاده کند.
اگر مفصلی متورم یا بورس حاوی مایع بیشازحد باشد، ممکن است مایع با سوزن و سرنگ کشیده شود.
پزشک مقدار کمی کورتیزون را در ناحیه هدف تزریق میکند. کورتیزون ممکن است با بیحسی، مانند لیدوکایین یا بوپیواکائین، مخلوط شود. بیمار ممکن است احساس خارش یا سوزش داشته باشد.
منطقه تزریق تمیز و پانسمان میشود.
ممکن است از بیمار درخواست شود که چندین بار زانو را باز و جمع کند تا به گسترش کورتیزون کمک کند.
چند جلسه برای تزریق استروئید نیاز است؟
برای اکثر افراد تزریق اولیه کورتیکواستروئید باعث التهاب زانو و درد خواهد شد. اگر درد بیمار بهاندازه کافی کم نشود، پزشک ممکن است توصیه به تزریق دوم کند. برای محافظت از بافت نرم در مفصل، تزریق باید حداقل 4 تا 6 هفته فاصله داشته باشد. اگر بیمار از تزریق دوم تسکین پیدا نکند یا تسکین ناچیزی داشته باشد، بعید است تزریق سوم سودمند باشد و توصیه نمیشود.
آیا فعالیت بدنی بعد از تزریق استروئید محدود میشود؟
ممکن است چند روز طول بکشد تا مزایای استفاده از داروهای کورتیزون تأثیر کامل داشته باشد. در طول این مدت، بیماران معمولاً به استراحت میپردازند و فعالیتهای روزمره را قطع میکنند. هنگامیکه درد مفصلی از بین میرود، بیمار ممکن است وسوسه شود که به ورزش و فعالیت سابق برگردد. بااینحال بهمنظور جلوگیری از آسیب و یا بدتر شدن شرایط، پزشک معمولاً به بیمار توصیه میکند تا فعالیتهای طبیعی خود را بهتدریج به حالت اولیه برگرداند و بهآرامی آنها را شدید کند.
آیا تزریق کورتون و استرویید ها به زانو برای درمان کافی است؟
تزریق کورتون بهطورمعمول باعث تسکین موقت میشود. برای بهبود یافتن و درمان ماندگار به اکثر بیماران انجام فیزیوتراپی توصیه میشود تا کشش و تقویت مفاصل، عضلات و دیگر بافتهای نرم را ایجاد کنند.همچنین به بیماران توصیه میشود وزن خود را کم کنند و یا سبک زندگیشان را تغییر دهند. این اقدامات میتوانند بیومکانیک مفصلی را بهبود بخشد و احتمالاً نیاز به تزریقهای کورتیزون اضافی را کاهش داده یا از بین ببرد.
آیا تزریق استروئیدها بر باروری، بارداری یا شیردهی تأثیر میگذارد؟
دستورالعملهای کنونی بیان میکنند که استروئید ها در دوران بارداری و شیردهی مضر نیستند، بنابراین تزریق تنها یک استروئید نباید بر باروری، بارداری یا تغذیه با شیر مادر تأثیر بگذارد و در این وضعیتها درمان مفید محسوب میشود. بااینحال، بیمار باردار یا مادر شیرده قبل از تزریق استروئید باید با پزشک صحبت کند.